Energielabel 2021

Energielabel 2021? Nu energielabel 2021 verplicht is als je je huis gaat verkopen is het handig om te zoeken naar de goedkoopste energielabel vergelijker 2021. Ook voor de energieprijzen 2022 erg handig!

Energielabel

Het energielabel laat zien hoe zuinig je huis, maar ook je auto, apparaat of lamp is in vergelijking met soortgelijke huizen of andere producten. Het energielabel wordt aangeduid in letters, waarbij de letter ‘A’ het zuinigst is en de letter ‘G’ het minst zuinig. Bij zuinige apparaten begint het energielabel bij A+++ en bij lampen is dat A++. Op het energielabel staat vaak ook meer informatie over de gebruikte materialen en de diverse prestaties van het gekochte product.

 

Energielabel huis

Als je een huis verkoopt of verhuurt, moet je een definitief energielabel overhandigen aan de nieuwe bewoner. Het energielabel voor woningen is vaak een document van meerdere pagina’s waarin aangegeven wordt hoe energiezuinig een woning is. Het wordt getoetst op de hoeveelheid energie die nodig is om het huis te verwarmen, te verlichten, te ventileren en het water te verwarmen. Isolatie is hierin het grootste onderdeel, maar ook andere blijvende manieren van energiebesparing dragen bij aan een goed energielabel. Het energielabel voor woningen is maximaal tien jaar geldig.

Voorlopig energielabel

Elk huis in Nederland heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op algemene gegevens die al bekend zijn over de woning, zoals het oppervlakte, woningtype en bouwjaar. Als je energiebesparende maatregelen hebt genomen, zijn deze dus niet meegenomen in de berekening van het voorlopige energielabel. Wil je weten wat het voorlopige energielabel van jouw (toekomstige) woning is? Dan kun je deze gemakkelijk online opzoeken.

Definitief energielabel

Voor de verkoop of verhuur van je woning heb je niet genoeg aan een voorlopig energielabel. Je kunt het voorlopige energielabel online gemakkelijk omzetten in een definitief energielabel. Het definitieve energielabel is gebaseerd op de werkelijke gegevens van je woning. Hierbij worden dus ook eventuele duurzame investeringen die je gedaan hebt meegenomen.

Energielabel aanvragen

Je kunt online een definitief energielabel aanvragen via energielabelvoorwoningen.nl. Dit is is heel eenvoudig:

 

  1. Log in met je DigiD.
  2. Controleer de gegevens van je woning en pas deze eventueel aan.
  3. Vul de gegevens aan en voeg bewijs toe aan het online woningdossier.
  4. Selecteer een erkend deskundige die de gegevens controleert.
  5. Verstuur je gegevens.

Aan de hand van deze gegevens berekent een computerprogramma de energie-index. Des te lager de energie-index is, des te beter het energielabel. Zodra de erkend deskundige het energielabel heeft geregistreerd in de landelijke databank, ontvang je zelf het energielabel per mail. Hierin staan ook mogelijkheden vermeld om je huis energiezuiniger te maken.

Erkend deskundige energielabel

Alleen een erkend deskundige mag een definitief energielabel registreren. Tijdens het aanvragen van een energielabel kun je een erkend deskundige kiezen. Al deze deskundigen zijn erkend door de Rijksoverheid en dus bevoegd om het energielabel te controleren. De erkend deskundigen werken allen met hetzelfde computerprogramma.

Kosten energielabel

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een energielabel. Je betaalt de erkend deskundige voor het beoordelen van het energielabel een paar euro tot enkele tientjes. Dit kan via iDeal of met een factuur.

Energie index

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van het energie-indexcijfer. Het energie-indexcijfer wordt berekend aan de hand van een formule, waarin een aantal factoren worden gemeten. Factoren die worden gemeten om tot het energie-indexcijfer te komen zijn:

 

  • isolatiewaarde van vloer, dak, muren en ramen;
  • oppervlakte van de woning;
  • aantal woonlagen;
  • woningtype (eengezinswoning of meergezinswoning);
  • woningsoort (tussenwoning, hoekwoning, appartement, vrijstaand);
  • verwarming (gaskachels, cv-ketel of stadsverwarming);
  • oriëntatie van de woning (de ligging van de woning);
  • aanwezigheid zonne-energie;
  • aanwezigheid van serre, balkon of galerij.

Energie-indexcijfers per labelklasse

EnergielabelEnergie-indexcijfer
A≤ 1.20
B1.21 – 1.40
C1.41 – 1.80
D1.81 – 2.10
E2.11 – 2.40
F2.41 – 2.70
G≥ 2.70

Energielabel verplicht

Een definitief energielabel aanvragen is verplicht wanneer je een woning verkoopt of verhuurt. Doe je dit niet, dan ontvang je een boete van € 170,-. Door het energielabel weten de nieuwe bewoners direct hoe duurzaam de woning is. Een energielabel is tien jaar geldig. Na bijvoorbeeld een verbouwing of het plaatsen van zonnepanelen ben je niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen. Mocht je je huis binnen tien jaar willen verkopen of verhuren en heb je in die periode energiebesparende maatregelen uitgevoerd, dan loont het natuurlijk wel om het energielabel te laten vernieuwen. Een groen(er) energielabel levert namelijk een hogere verkoop- of huurprijs op.

Oneens met het energielabel

Ben je het oneens met het energielabel dat de adviseur aan je woning heeft toegekend? Neem dan eerst contact op met je adviseur die je woning gekeurd heeft. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je je klacht indienen bij de Geschillencommissie Energielabel.

Energielabel verbeteren

Wil je je huis te koop zetten, dan kan een groen energielabel zorgen voor een hogere verkoopprijs en mogelijk snellere verkoop. Daarnaast zorgt een beter energielabel voor een lagere energierekening. Er zijn verschillende manieren om je energielabel te verbeteren. Denk aan:

 

  • het plaatsen van dubbel glas;
  • spouwmuur-, dak- en vloerisolatie;
  • het aanschaffen van een HR-ketel;
  • het plaatsen van zonnepanelen.

Deze maatregelen zijn een investering, maar deze kun je terugverdienen door een lagere energierekening en/of hogere verkoopprijs van je woning.

Energielabel auto

Bij auto’s merken we steeds meer het belang van het energielabel. Zo profiteer je met zuinige auto’s van belastingvoordeel. Dit uit zich in een verlaagde bpm (aanschafbelasting) en een verlaagde wegenbelasting. Als je zakelijk rijdt, zul je met een zuinigere auto een lagere bijtelling betalen. Door al deze voordelen, letten steeds meer mensen op het energielabel bij de aanschaf van een auto. Het energielabel voor auto’s gaat van A tot en met G. Daarnaast vind je op het energielabel voor auto’s de volgende informatie:

 

  • productdetails (denk bijvoorbeeld aan het merk en model)
  • brandstofverbruik (gemeten in aantal liters op 100 kilometer en aantal kilometers per liter)
  • CO2-uitstoot (in gram per kilometer)

Energielabel auto overzicht

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van een vergelijking met andere auto’s in dezelfde categorie. Deze categorieën zijn kleine auto’s, middelgrote auto’s en grote auto’s. Omdat de energielabels relatief worden ingedeeld, kan het voorkomen dat een grote auto met een hoger verbruik toch een beter energielabel heeft dan een kleine auto die minder verbruikt, omdat er dus puur wordt gekeken per klasse. Hieronder zie je de energielabelklassen van auto’s:

 

EnergielabelZuinigheid ten opzichte van andere auto’s uit dezelfde categorie
AMinstens 20% zuiniger
B10% tot 20% zuiniger
CMaximaal 10% zuiniger
DMaximaal 10% onzuiniger
E10% tot 20% onzuiniger
F20% tot 30% onzuiniger
GMinstens 30% onzuiniger

 

Energielabel apparaten

Het energielabel voor apparaten laat zien hoe zuinig een apparaat is ten opzichte van soortgelijke apparaten. Voor apparaten gaat het energielabel van A+++ tot G. Op het energielabel voor apparaten vind je de volgende gegevens:

 

  • Energieklasse (aan de hand van het energieverbruik van het apparaat)
  • Productdetails (denk aan de materialen en de naam van het model)
  • Efficiëntie en capaciteit (denk aan prestaties)
  • Geluid (denk aan het aantal decibel als het apparaat aanstaat)

Als je let op het energielabel van apparaten, kun je veel energie besparen. Heb je een hoop oude apparaten staan? Dan is de kans groot dat deze erg veel energie slurpen. Het is dan ook vaak de moeite waard om deze te vervangen door nieuwere apparaten met een ‘A’-label. Dit zul je direct merken op de energierekening.

Energielabel elektrische apparaten

Het energielabel voor apparaten heeft betrekking op de volgende apparaten:

 

  • afzuigkappen
  • airconditioners
  • boilers en geisers
  • cv-ketels
  • drogers
  • HR-ketels
  • koelkasten
  • ovens
  • stofzuigers
  • tv’s
  • vaatwassers
  • ventilatiesystemen
  • vriezers
  • warmtepompen
  • warmwatertanks
  • wasmachines
  • zonneboilers

Energielabel lampen

Het energielabel voor lampen laat zien hoe zuinig een lamp is. Het meest energiezuinige energielabel voor lampen is A++. De meest zuinige lampen zijn ledlampen, tl-lampen en spaarlampen. Halogeenlampen en gloeilampen zijn het minst zuinig. Naast de kleurcode vind je op het energielabel van lampen ook:

 

  • lichtstroom (in lumen)
  • elektrisch verbruik (in watt)
  • levensduur (in branduren)

Het is verstandig om de lamp te kiezen met het hoogste aantal lumen per watt en natuurlijk de langste levensduur. De nieuwste tl-lampen kennen de langste levensduur (tussen 50.000 en 70.000 branduren), maar ook de ledlamp kent een lange levensduur (tussen 35.000 en 50.000 branduren). Als je dit vergelijkt met een halogeenlamp (ongeveer 3.000 branduren) en zelfs een gloeilamp (ongeveer 1.000 branduren), merk je een groot verschil. Minder zuinige lampen zijn in aanschaf goedkoper, maar zijn uiteindelijk duurder door de kortere levensduur.

Aanbieding niet gevonden?

Check dan de deals bij de grootste vergelijker van NL?

Energie vergelijken 2021

Zit er nou echt zoveel verschil in de tarieven bij de energie providers? Zeker weten want als je vorig jaar zou overstappen dan had je €370 kunnen besparen tussen Nuon (Vattenfall ) en bijvoorbeeld Energie Direct.

Energie-direct-energie
Energie-eneco-energie
Energie-oxxio-energie
Energie-budget-energie

Je moet een keuze maken...

Anders laat je geld liggen!

Energie provider vergelijken

Overstappen van energie aanbieder doe je meestal wanneer je energiecontract afloopt. Als je gaat verhuizen of als je niet tevreden bent over je huidige energieleverancier die je energie 2020 moet leveren kun je ook overstappen. Overstappen van energieaanbieder is de laatste jaren ook veel makkelijker geworden en dat is dus ook de reden dat steeds meer Nederlanders de overstap maken van energieleverancier. Waar je voorheen veel administratieve rompslomp had is het overstappen van energieaanbieder 2021 binnen een paar klikken geregeld. Met onze 100% onafhankelijke energievergelijker 2021 bespaar je in slechts 4 minuten enorm veel geld. Je contract hoeft dus niet af te lopen of om evengoed veel geld te besparen! Vul je gegevens in en vergelijk de goedkoopste energieleverancier 2021!

Nederland kent veel energie leveranciers 2021. Dit is zeer gunstig voor de consument omdat er daardoor veel concurrentie is op de energiemarkt. Dit zorgt ervoor dat jij veel geld kunt besparen op je energierekening en energieprijzen voor 2021. De partijen concurreren met energie prijzen maar ook met energie aanbiedingen in vorm van kado’s. De grote energieleveranciers als Nuon Eneco Oxxio en Energie direct zie je regelmatig op tv met een reclame over goedkope energie tarieven voor 2021, maar op de energiemarkt zijn er ook nog veel andere partijen die zeer scherpe tarieven hebben. Met onze 100% onafhankelijke energievergelijker 2021 nemen we alle energieleveranciers van 2021 in Nederland mee die een interessant aanbod voor je kunnen hebben waarmee je geld kunt besparen op je energierekening. Energie vergelijken 2021?

Energie leveranciers 2021

Anode Energie
BudgetEnergie
De Vastelastenbond
DELTA
E.ON
Eneco
Energiedirect.nl
EnergieFlex
Engie
Essent
Fenor BV
Greenchoice
Greenfoot Energy
Homestroom
Huismerk Energie
Innova Energie
MAIN Energie
Nederlandse Energie Maatschappij
Nuon
Oxxio
Pure Energie
Qurrent
Qwint
Robin Energie
Sepa Green
UnitedConsumers
VandebronWindunie

Je moet een keuze maken...

Anders laat je geld liggen!

Energieprijzen 2021

Energie aanbieders zorgen voor de levering van stroom en-/of gas naar je woning. Hiervoor maken zij gebruik van het stroomnetwerk van de regionale netbeheerders in jouw gemeenten. Je mag zelf kiezen wie je energie aanbieder is en wat voor contract je met deze aanbieder afsluit. Je kunt 1 leverancier voor gas en elektriciteit hebben, maar dit mogen ook 2 aparte aanbieders zijn. Je kiest er dan gewoon 1 voor de levering van gas en 1 voor elektriciteit. Maak zelf een keuze voor je energie in 2021.

Energie 2021 aanbieding

Vergelijken doe je meestal op de actuele energieprijzen en zo ook voor energie vergelijken 2021. Je kunt tijdens de energievergelijking je eigen energieverbruik en huisadres invullen om direct te zien hoeveel geld je kunt besparen in 2021. Bij energieaanbiedingenvergelijken.nl kun je tijdens het energie vergelijken niet alleen filteren op prijs, maar ook op bijvoorbeeld beoordeling, duurzaamheid, looptijd en type energiecontract. Je kunt dus kiezen voor de goedkoopste energieleverancier 2021 maar ook voor de meest duurzame of de aanbieder met de beste beoordeling voor het leveren van je energie.

Overstappen energie 2021

Energie 2021 vergelijken, overstappen en veel geld besparen kan direct online en is op deze website snel geregeld. Zodra wij je gegevens hebben ontvangen, sturen wij dit direct door naar de betreffende energieaanbieder of energieleverancier. Ook zeggen wij, indien dat nodig is, het energiecontract bij je huidige energieleverancier op en hoef je dus helemaal niks zelf te doen! Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd en tijdens het overstappen blijf je gewoon aangesloten op het energienetwerk bij je huidige energieleverancier. Wij zorgen samen met je energieleverancier dat je overstap snel geregeld is zodat je ook in 2021 verzekerd bent van de beste energie.

goedkoopste zakelijke energieleverancier
kado bij energie maatschappij
groene energie vergelijken
gas elektriciteit vergelijken
besparen energie
energieleveranciers vergelijken nederland
beste energie aanbiedingen 2019
online energievergelijker
gas en elektra aanbieding
energie tarieven 2019
duurzame energie vergelijken
vergelijk energie aanbieders
energieprijzen vergelijken
vergelijken gas en elektriciteit
energieleverancier kiezen met kado
energievergelijker zakelijk
goedkoopste energie tarieven
aanbieders energie
alle energieleveranciers nederland
energie vergelijkers
energievergelijk 2019
energie met kado
energieleverancier aanbiedingen
stroom met kado
energie overstappen vergelijken
goedkoopste energie levering
stroom en gas vergelijken
energierekening vergelijken
goedkoopste energieleverancier zakelijk
energievergelijker mkb
welke energieleveranciers zijn er
leveranciers vergelijken
onafhankelijk energie vergelijk
goedkoopste energieaanbieder
gas aanbieding
zakelijke energietarieven vergelijken
energietarieven vergelijken onafhankelijk
aanbiedingen energieleveranciers vergelijken
vergelijk energie en gas
gas en elektra met kado
energie vergelijken aanbieding
energieprijzen vergelijken nederland
vergelijken energie aanbieders
aanbieding stroom
aanbieding energieleverancier
aanbieding gas en stroom
vergelijk energieprijzen
energie vergelijken zonder korting
goedkoopste energieleverancier vergelijken
nuon mkb tarieven
top 3 goedkoopste energieleverancier
vergelijk energieleveranciers
budget energie aanbieding
goedkoopste stroomleverancier 2018
nachtstroom greenchoice
overstappen van energieleverancier met kado
energieaanbiedingen
goedkope energie aanbieding
stroom leverancier
goedkoopste energievergelijker
vergelijk energie gas
beste aanbieding energie
aanbiedingen stroom
wanneer overstappen energieleverancier
energie aanbiedingen cadeau
mkb energie vergelijken
groene stroom vergelijken
energie mkb vergelijken
stroom en gas aanbiedingen
energiekosten check
energievergelijker eigen huis
vergelijk energie zakelijk
goedkoopste energie provider
energiemaatschappij kiezen
vergelijk gas en elektriciteit
aanbiedingen energie
verschillende soorten energie
energie aanbieder
aanbieders energie vergelijken
de goedkoopste energieleverancier van nederland
energie gas leveranciers vergelijken
elektriciteit aanbieders
alle energieleveranciers
engie aanbieding
prijsvergelijk stroom en gas
huismerk energie tarieven
energiemaatschappij met kado
goedkope energie vergelijken
elektriciteit vergelijken
de energievergelijker
vergelijken van energie
goedkoopste energie leverancier
energie aanbiedingen met kado
energie zakelijk vergelijken
energieleverancier aanbieding
eneco nuon vergelijken
leverancier elektriciteit kiezen
elektriciteit vergelijk
vergelijken energieprijzen
stroomleverancier vergelijken
onafhankelijke energievergelijker zakelijk
energie en gas vergelijken
energieaanbieder
energie verglijken
groene stroom aanbieders vergelijken
energievergelijker nl
energieleveranciers vergelijken
gas en energie vergelijken
greenfoot energie
energiekosten vergelijk
energie vergelijken duurzaam
energie gas vergelijken
goedkoopste leverancier aardgas en elektriciteit
energievergelijker 2018
energie vergelijken zakelijke markt
energie vergelijken onafhankelijk
energie vergelijken met kado
energie aanbieders met kado
welke energieleverancier

Je hoort zoveel termen energie soorten, maar wat betekenen ze eigenlijk en waaraan herken je de verschillen van energie soorten? Wat zijn nou de belangrijkste energie bronnen en welke soorten energie zijn heel duurzaam? We geven je een kleine uitleg over de verschillende soorten energie aanbiedingen met daarbij de informatie welke soorten energie slecht zijn voor het milieu of welke voor zakelijke energie heel aantrekkelijk zijn en ook duurzaam.

Alle energiesoorten zijn onder de loep genomen en door de informatie over de verschillende energie soorten te lezen kun je zelf de juiste keuze maken voor je nieuwe energiecontract.

Welke Energiesoorten zijn er eigenlijk?
Als je de vraag aan jezelf stelt dan weet je er vast wel een paar op te noemen! Zonne-energie, Groene energie, kernenergie en windenergie zijn meestal wel de soorten die worden genoemd. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat er nieuwe ontwikkelingen zijn voor energie soorten als Blauwe energie? Energie die wordt opgewekt uit water!

Zonne energie
Wind energie
Waterkracht
Biomassa
Groen gas
Aardgas
Kernenergie
Steenkool
Blauwe energie

Windenergie
Van alle energiesoorten is windenergie degene die iedereen kent. De grote windmolens die enorm veel energie produceren voor veel Nederlandse huishoudens. De komende jaren worden er heel wat euro’s geïnvesteerd in de aanleg van windturbines en windmolenparken op land maar vooral ook op zee. Bij windenergie wordt via windturbines de wind opgevangen en omgezet in energie.

Waterkracht
Een van de minst gebruikte energiesoorten in Nederland is energie uit waterkracht. Best raar eigenlijk want Nederland kent enorm veel water wat wij perfect zouden kunnen gebruiken voor het opwekken van energie. Waterkrachtenergie is energie dat wordt opgewekt uit stromend water. De energie die wordt opgewekt ontstaat door gebruik te maken van hoogteverschil of door gebruik te maken van de stroomsnelheid van water. Van alle energiesoorten zet de Nederlandse overheid vooral in op windenergie, zonne-energie en biomassa en laat waterenergie een beetje links liggen.

Biomassa
Een van de meest gebruikte energiesoorten voor duurzame energie is biomassa. Biomassa is plantaardig en-/of dierlijk materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van elektriciteit, gas en warmte. Het opwekken van energie doormiddel van biomassa is een van de goedkopere manieren om groene energie te produceren. Ook in Nederland is een groot deel van de duurzame energie afkomstig van biomassa. Driekwart van alle duurzame energie in Nederland wordt gemaakt van biomassa.

Groen gas
Een van de energiesoorten die nog niet zo bekend is, is groen gas. Groen gas is gas dat op een duurzame manier wordt geproduceerd door biomassa te vergisten of te vergassen. Er is geen verschil in het gebruik van grijs gas en groen gas. Op dit moment is de productie van groen gas te klein om heel Nederland te voorzien. Wel is de Nederlandse overheid druk bezig om groen gas in de toekomst uit te breiden.

CO2-neutraal gas
Van de energiesoorten is een opmerkelijke het CO2-neutraal gas. Eigenlijk is CO2-neutraal gas gewoon aardgas. Maar CO2-neutraal gas wordt ook wel klimaat gecompenseerd gas genoemd. Veel energieleveranciers bieden CO2-neutraal gas aan, omdat ze nog geen groen gas kunnen aanbieden of leveren. Omdat deze energie aanbieders toch duurzaam en vriendelijk willen zijn voor het milieu hebben ze CO2-neutraal gas geïntroduceerd. De uitstoot van CO2 die vrijkomt bij de verbranding van aardgas wordt gecompenseerd door het planten van bomen en is daardoor niet heel schadelijk.

Aardgas
Een van de energiesoorten die het meest wordt gebruikt is aardgas. Nederland maakt in 87% van de huishoudens gebruik van aardgas. Aardgas is een brandstof waardoor het wordt geschaard onder niet-duurzaam en beter bekend staat als grijs gas. Aardgas wordt gebruikt om het huis te verwarmen, om mee te koken, voor het opwekken van elektriciteit en als brandstof.

Kernenergie
Een van de meest besproken energiesoorten is waarschijnlijk kernenergie. Kernenergie is energie die wordt opgewekt door kernreacties ofwel de kernreactoren. Door het splitsen van atoomkernen van uranium kan kernenergie worden opgewekt. Door dit proces komt energie vrij in de vorm van warmte. Al jarenlang wordt er gediscussieerd over het wel of niet verbieden van kernenergie. Het opwekken van deze energie kent vele voordelen, maar er zijn ook een flink aantal nadelen. Dat kernenergie slecht is voor het milieu staat vast!

Steenkool
Van alle energiesoorten in Nederland staat steenkool op een tweede plaats van de lijst. Ongeveer 23% van alle elektriciteit in Nederland komt van steenkolen. Steenkool is een fossiele brandstof die bestaat uit plantenresten die in het geologisch verleden zijn gevormd. Steenkool is een hele oude versie van de nieuwe methode biomassa. Steenkool is samen met aardgas en aardolie een van de 3 fossiele brandstoffen die we kennen en valt dus ook onder grijze energie.

Overstappen van energie aanbieder is de laatste jaren in een stroomversnelling gegaan in Nederland. Sinds 2004 mag je namelijk je eigen stroom of gas aanbieder kiezen. Jaarlijks stappen er steeds meer mensen over van energie aanbieder omdat je hiermee veel geld kunt besparen. Vroeger had je maar een paar vaste energieaanbieders, maar omdat het een interessante markt is geworden is deze uitgebreid naar een veel groter aantal. Waar concurrentie is, is ook vaak veel geld te verdienen voor de afnemer.